Κυνήγι…θησαυρού! μέσα στα βιβλία της βιβλιοθήκης μας.

Το κυνήγι θησαυρού μας έφερε για μια διαφορετική δραστηριότητα στη βιβλιοθήκη.
Ψάχναμε για το θησαυρό που ήταν κρυμμένος μέσα στα βιβλία. Αν και τώρα μάθαμε να διαβάζουμε, με λίγη βοήθεια καταφέραμε να βρούμε τους τίτλους των βιβλίων και να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Ήταν λίγο κουραστικό, αλλά πολύ διασκεδαστικό!

Βρήκαμε και ξεφυλλίσαμε την “Περιπέτεια της περιπέτειας”, “Τα τρία γουρουνάκια” .”Τον πλούτο”, “Τον κρυμμένο θησαυρό”, “Την Πόλη με το ουράνιο τόξο”…και πολλά άλλα βιβλία  και στο τελευταίο βιβλίο βρήκαμε το…θησαυρό μας! Τα καταφέραμε!!!

Διαβάζοντας τις οδηγίες! (Α2)

Βρίσκοντας το βιβλίο! (Α2)

Αναζητώντας τον τίτλο!(Α2)

Αφοσιωμένοι στην αναζήτηση... (Α2)

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο...της περιπέτειας! (Α2)

Όλο το σχολείο ένα εργαστήρι… στις 2 του Απρίλη!

τα αποκαλυπτήρια!

Βιβλιόδεντρο!

Φορτωμένο βιβλία!

Το βιβλίο φόρεσε τα γιορτινά του σήμερα κι οι μαθητές του Ε1 τμήματος γίναμε οικοδεσπότες για λογαριασμό του. Καλέσαμε λοιπόν όλα τα τμήματα για να γιορτάσουμε παρέα και φτιάξαμε ένα ολόκληρο εργαστήρι στην αίθουσα τελετών…

Ζωγραφίσαμε, γράψαμε και κάναμε τα αποκαλυπτήρια του βιβλιόδεντρου μας!

Α΄τάξη!

Πρώτοι μας καλεσμένοι, τα πρωτάκια μας! Άκουσαν την αφήγηση του παραμυθιού, ” Ένα βιβλίο πετάει” από την εμχυχώτρια βιβλιοθηκών κυρία Ράνια Ζωίδου, και πέταξαν κι αυτά μαζί του. Στη συνέχεια, εμείς οι μεγάλοι, τα βοηθήσαμε να φτιάξουν μικρά βιβλιαράκια όπου ζωγράφισαν την αλφαβήτα και τα κρέμασαν στο βιβλιόδεντρό μας!

αφήγηση παραμυθιού

Ένα βιβλίο πετάει

ζωγραφίζουμε την αλφαβήτα

το βιβλιαράκι μας

Στο τέλος της δραστηριότητας η Φωτεινή Λ. είπε: ” Μου άρεσε πολύ το παραμύθι και πιο πολύ που κρεμάσαμε λέξεις στο δέντρο!”

Β΄τάξη

Στη συνέχεια υποδεχτήκαμε την εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου και τους μαθητές της Β΄τάξης στη βιβλιοθήκη μας. Εκεί η εικονογράφος  μας έδειξε πώς εικονογραφεί μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή και σχεδιάσαμε προσωπάκια χαρούμενα, λυπημένα, σκιθρωπά…Στο τέλος τα δευτεράκια μας δημιούργησαν το δικό τους ανθρωπάκι…τον ¨Δευτερούλη”

μιλώντας με την εικονογράφο

σχεδιάζοντας παιδάκια

παρακολουθώντας την εικονογράφηση

ο δευτερούλης όπως τον φαντάστηκαν τα δευτεράκια και τον υλοποίησε η κ. Σοφία Τουλιάτου!

 Γ΄τάξη

Την τρίτη ώρα μας επισκέφθηκε η Γ΄τάξη και φτιάξαμε μαζί της βιβλιαράκια που επάνω τους έγραψαν το αγαπημένο τους βιβλίο. Το ζωγράφισαν και το κρέμασαν στο βιβλιόδεντρο μας! Τι ωραίο που γινόταν σιγά σιγά…όλο και πιο στολισμένο!

Δ΄τάξη

Περνούσαμε πολύ ωραία όλες αυτές τις ώρες. Μας άρεσε που βοηθούσαμε τους μικρούς μας συμμαθητές και χαιρόμαστε που το δέντρο μας γινόταν όλο και πιο όμορφο! Με πολλή διάθεση λοιπόν υποδεχτήκαμε και την Δ΄τάξη. Με τους μαθητές της θα κάναμε κάτι διαφορετικό. Τα παιδιά θα έφτιαχναν τις δικές τους ιστορίες και θα τις εικονογραφούσαν. Το αποτέλεσμα…τέλειο. Διαβάσαμε ιστορίες για “ξεχωριστά¨κουνούπια και κουνελάκια που φέρνουν το μήνυμα της αγάπης,. Η εικονογράφηση…εξαιρετική. Αυτή η τάξη είναι γεμάτη καλλιτέχνες!
Στο τέλος της δραστηριότητας τα παιδιά έφτιαξαν τη γιρλάντα του βιβλιόδεντρου με την οποία στολίσαμε το δέντρο μας.

Ε΄τάξη

Την 5η ώρα συναντηθήκαμε με το Ε2 που σαν μεγάλα παιδιά του σχολείου, δούλεψαν μόνα τους κι έτσι βρήκαμε ευκαιρία για λίγη ξεκούραση. Οι μαθητές του Ε2 τμήματος έφτιαξαν μια ακροστοιχίδα για το βιβλίο και του ευχήθηκαν χρόνια πολλά. Όμως και αυτό το τμήμα έχει τους καλλιτέχνες του! Δημιούργησαν δύο υπέροχα ποιήματα!!!!

ΣΤ΄τάξη

Τέλος οι μεγάλοι του σχολείου μας δούλεψαν με την καθοδήγηση της κ. Κατερίνας και δημιούργησαν τις βιβλιοσημαίες της γιορτής μας. Το ταλέντο κι εδώ περισσεύει!

Τι διαφορετική ημέρα η σημερινή! Νιώσαμε πως γιορτάζουμε κι εμείς μαζί με το βιβλίο. Γι ‘αυτό θα κλείσουμε φωνάζοντας: Χρόνια πολλά βιβλίο!

Χρόνια μας πολλά!!!

(Ε1)
(2011-2012)

2 Απριλίου 2012 Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Παρουσίαση βιβλίου:
« Ο εχθρός» εκδ. Πατάκη,
από τους μαθητές του Ε1
(αφήγηση και δραματοποίηση της ιστορίας)
5η ώρα: στους μαθητές της Δ΄τάξης

ΔΕΥΤΕΡΑ  2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Ομιλία μαθητών της πέμπτης τάξης
Παρουσίαση του βιβλιόδεντρου μας!

Εργαστήρια

1η ώρα :  Α΄τάξη

Αφήγηση του παραμυθιού «Το βιβλίο που πετάει» Pierre Laury μετ. Μαρίζα ντε Κάστρο, από τη φιλόλογο-εμψυχώτρια βιβλίου Ράνια Ζωίδου
και κατασκευή της αλφαβήτας του βιβλίου

2η ώρα:   Β΄τάξη

Συνάντηση με την εικονογράφο Σοφία Τουλιάτου

3η ώρα:  Γ΄τάξη

Γράφω το αγαπημένο μου βιβλίο (τίτλο και συγγραφέα) και το κρεμώ στο βιβλιόδεντρο

4η ώρα:   Δ΄τάξη

Συνεχίζω την ιστορία?εικονογραφώ την ιστορία !

5η ώρα:   Ε΄τάξη

Κατασκευή ακροστιχίδας (ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΒΙΒΛΙΟ)-ποίημα

6η ώρα: Στ΄τάξη

Κατασκευή βιβλιοσημαίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα  το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκάριοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα.

Μήνυμα 2009

ΕΙΜΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ
Είμαι ο κόσμος κι ο κόσμος είμαι εγώ,
με τα βιβλία είμαι ό,τι επιθυμώ!
Λέξεις κι εικόνες, μύθοι και ποιήματα,
στη Γη με περπατάνε δίχως βήματα.

Τη χώρα που ?χει το κρυμμένο θησαυρό,
τα λυχνάρια, τα χαλιά τα μαγικά
τα τζίνια, τα φαντάσματα, τα ξωτικά
στης Σεχραζάντ τα παραμύθια θα τα βρω!

Με τις σελίδες του βιβλίου φτερουγίζω,
στο χώρο και στο χρόνο ταξιδεύω
κι ενώ απ? όπου είμαι δε σαλεύω,
φανταστικές στεριές και θάλασσες διασχίζω!

Κι όσο πιο πολύ διαβάζω,
τόσο νιώθω μια χαρά,
που ποτέ δεν την αλλάζω.
Βιβλίο μου είσαι τέλεια συντροφιά!

Απόδοση : Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου

Το παιχνίδι με τους ποιητές!

Μια σειρά ποιημάτων, Ελλήνων ποιητών, φτιάχνουν μια ποιητική “μπουγάδα” στη βιβλιοθήκη μας. Κάθε μαθητής παίρνει ένα στίχο και αναζητά στην “μπουγάδα” το ποίημά του.Είναι το δικό του ποίημα! Το διαβάζει, το αισθάνεται, μιλάει γι΄αυτό…

Το δικό μου ποίημα…

Έλενα Σδράλαγκα Ε1