Σάββατο του Λαζάρου

"Λαζαράκι"

 

Σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας υπάρχουν πολλά έθιμα για το Σάββατο του Λαζάρου. Ένα από αυτά είναι τα Κάλαντα του Λαζάρου.

“…Βάγια, Βάγια και Βαγιώ,
τρώνε ψάρι και κολιό.
Και την άλλη Κυριακή,
ψήνουν το παχύ αρνί. …”

Άλλο έθιμο της ημέρας είναι τα “Λαζαράκια” .Πρόκειται για μικρά ψωμάκια πλασμένα σε σχήμα ανθρώπου και στολισμένα με καρύδια, σταφίδες και γαρυφαλλόκαρφα.

Αυτό το έθιμο αναβιώσαμε στην τάξη. Πλάσαμε τα “Λαζαράκια” μας και τα ψήσαμε στο σπίτι.
Η συνταγή που ακολουθήσαμε είναι:

ΥΛΙΚΑ
1κ.αλεύρι
1ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1κ.γ. κανέλα
σταφίδες-καρύδια-γαρυφαλλόκαρφα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προσθέτουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός σταφίδες-καρύδια-γαρυφαλλόκαρφα.Φτιάχνουμε μια ζύμη, να ξεκολλά από τα χέρια. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης,το κάνουμε μακρόστενο και πλατύ στη μέση και βάζουμε καρύδι (κοιλιά του Λάζαρου). Με λίγη ζύμη φτιάχνουμε σταυρωμένα χέρια και το σαρίκι που το στολίζουμε με σταφίδες. Για μάτια βάζουμε γαρυφαλλόκαρφα. Ψήνουμε 40΄στους 180 βαθμούς.

Καλή επιτυχία!!!

 

πλάθοντας

δημιουργώντας (1)

στολίζοντας

τελειοποιώντας!

δημιουργώντας (2)

δημιουργώντας (3)

 

 

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.